Na prvom Deconstruction club događaju u Nordeus Hub-u, imali smo priliku da radimo dekonstrukciju i analizu igre Mario Kart Tour i u ovom tekstu možete da pročitate naše zaključke.

Deconstruction Club su događaji koji su zamišljeni da ljude iz gejming zajednice u Srbiji nauče veštini dekonstrukcije igara, više o njima možete da saznate ovde. Prvi događaj je održan u utorak 03.03. Igra koju smo dekonstruisali je bila Mario Kart Tour.

Učesnici su nedelju dana pre samog događaja dobili domaći zadatak da igraju igru i urade svoju dekonstrukciju da bi zajednički sa Andreasom Vilsdorfom, gejm dizajnerom iz Nordeusa, prolazili kroz razne mehanike u samoj igri kroz diskusiju i nakon toga kroz radionice pokušavali da primene sve te mehanike u drugom okruženju. Evo šta smo naučili.

Kor Progrešn

Prva tema koju smo pokrili bila je kor progrešn. To je skup akcija koje igrač mora završiti da bi napredovao dalje u igri. On zavisi od kontrolnih tačaka (čekpointa) koje igrač treba dostići da bi prešao na sledeći nivo igre. Ovo čini najveći deo iskustva igrača. U Mario Kart Tour-u to je predstavljeno ovako:

Igra nudi sistem u kojem su više kupova dodeljeni igračima nego što je tipično za Mario Kart igru - i svi su poređani pravo i linearno. Umesto toga da igrač mora da završi kup na svakoj težini, igrači jednostavno biraju težinu nivoa pre nego da uđu u trku i ne moraju da se vraćaju na isti kup nakon njegovog završetka.

Ovo predstavlja osnovni koncept konstantnog kor progrešna, jer iako su kupovi sastavljeni od prethodno viđenih traka (videti sve trake je fino prvi put, ali onda shvatite da treba da završite te trake minimum pet puta kako bi otključali sve), dobijate nove nagrade svaki put kada igrate, i idete ka cilju time što se krećete linijom progresije.

Kor Gejmplej Lup

Kor Gejmplej Lup je osnovna mehanika igre i aktivnost koju će igrač najviše puta ponoviti dok igra igru. Generički primer kor lupa bi bio:

Play Battles (+XP +Recruits +Food) -> Train Heroes (-Recruits, + (Duplicate) Heroes) -> Optimize Team (-Food, -Duplicate Heroes)

Dok u Mario Kart Tour, kor lup izgleda ovako:

Play a race -> Level up -> Make a decision what to pick for a race -> Race again

Dnevni izazovi

Mehanizam svakodnevnih izazova - Daily Challenges - može se opisati kao onaj gde se igraču pruža mogućnost da izvrši neku količinu određenih radnji, a ove se mogućnosti ponavljaju nakon određenog vremena. Ovaj mehanizam se može naći u bezbroj uspešnih naslova, od konzola do mobilnih uređaja.

Dnevni izazovi uglavnom prate ove smernice:

  • Uklapaju u radnje koje igrač može preduzeti tokom kor lupa u igri.
  • Daju nagradu koja nije specifična njihovom mehanizmu.
  • Dostupni su od početka igre i pružaju značajne zadatke igraču kako bi brže napredovali u igri.
  • Igrač ne može da ih beskrajno radi kako bi dobijao nagrade konstantno i izbegavao druge kor lup akcije.

Igrači mogu da koriste specifične glajdere koji povećavaju šansu u dobijanju nekog ajtema u igri, kako bi lakše završili dnevne izazove.

U Mario Kart Tour-u, igrač dobija priliku da radi dnevne izazove nakon završenog sedmog kupa. Kada je svaki izazov prihvaćen i odrađen, on dobija grand zvezde koje se koriste za otključavanje novih kupova.

Jedan primer dnevnog cilja, tačnije izazova u ovoj igri, jeste "Do a rocket star" ili “Land a hit with Super Horn”, kao i “Land a hit with Bob-omb”. Izazovi se ne obnavljaju istovremeno, jer igrač može da odradi dva od tri izazova, ali naredni mora da čeka 17 sati. Pored toga, dobijaju se nagrade svaki put kada se igrač uloguje u igru.

Jedan od negativnih stavki u ovom sistemu dnevnih izazova jeste to da je teško naći pop-ap koji označava dnevni cilj u igri, prikazan je tek kada igrač završi neki izazov.

Pored toga, otključavanje ove mogućnosti tek nakon završenog sedmog kupa može da predstavi rizik, jer igrač ne dobija svakodnevnu rutinu i osećaj nagrađenosti od samog početka igre, dok sa pozitivnog aspekta - igrač može da stekne utisak kao da konstantno istražuje igru i uočava nove elemente, kao i da dobija nove zadatke.  

Sezonski događaji

U igrama, tokom sezonskih događaja, igrač otključava više prilika da dobije retke, epik figure i legendarnog lika ili objekat u gacha sistemu. Deo free-to-play igre je selekcija sa liste vremenski ograničenih sezonskih događaja koji izazivaju igrača da odradi dati zadatak u određenom vremenu. Neki sezonski događaji mogu biti "ključni događaji", dok su drugi uključeni kao deo šire, sezonske kolekcije.  

Sezonski događaji mogu biti od presudne važnosti za igru - što znači da treba dodati događaje koji prate trendove poput sezonskog sadržaja ili dnevnih ponuda. Specijalne ponude i sezonske trke takođe postoje u Mario Kart Tour-u. Pajplajn igre ima drugačiji sadržaj nagrađivanja, koji zavisi od trenutne sezonske ture. Tura je apdejtovana svake dve nedelje, kao i kupovi i trkačke staze. Sezonske trke ili "dugotrajni" događaji poput Mario Bros Tour kupa ili rangiranog kupa, zahtevaju od igrača da bude aktivan i skupi poene za krajnji cilj.

Andreas je objasnio da u slučaju Mario Kart Tour-a igra ima tendenciju da obeshrabri igrače, jer dobijaju informacije poput "ovo je tvoja poslednja sezonska trka, bolje igraj sada".

Karte

Događaji, trke, borbe i izazovi u free-to-play mobilnim igrama uglavnom zahtevaju korišćenje karata kako bi igrač mogao da ispuni, i prilikom te akcije, potroši jedan deo energy bar-a.  

Veštine mogu nekada da se nadograde retkim kartama ili tako što se dobije duplikat u gacha sistemu. Ovo je ređe, jer je nadogradnja veštine mnogo više uticajna na kor gejmplej i teže za gejm dizajnere da skaliraju mehanizam beskonačno. Tu su i specijalne karte, koje se mogu dobijati u određenim događajima. Specijalne karte se sastoje od buster karti koje sadrže skup resursa, karte za povećanje veština ili nivoa, ili karte za premium gacha sistem. To su izuzetno retke karte koje su veći fokus za igrače koji žele da progresuju u igri.

Brze karte koriste se kako bi igračima Mario Kart Tour-a omogućile rani pristup novim kupovima, koji su poput mini turnira koji se sastoje od tri trke i završnog specijalnog događaja. Nakon što igrači napreduju kroz igru, zarađujući dovoljno zvezdica, stečenih dobrim nastupom u gore pomenutim događajima unutar svakog od kupova, na kraju će naići na kupove koji su prikazani kao u izgradnji.

Ako želite da nastavite da napredujete i da nađete brzu kartu, mogu se nabaviti kao pokloni za turneju. Većina njih zahteva da igrači budu pretplaćeni na Mario Kart Tour Gold Pass za 5 dolara mesečno, pošto ih nije moguće kupiti pojedinačno ni sa novčićima, ni sa rubinima, koja je poslednja premijska valuta.

Star karte mogu se koristiti za dobijanje nove Grand star, koja vam služi kao potpora da biste mogli da otključate nove ture i poklone. Star kartu možete koristiti na bilo kojem poklonu ili stazi za koju imate skoro dovoljno zvezda, ali ne sasvim dovoljno. Besplatne karte možete zaraditi otključavanjem poklona za turu.

Mario Kart Tour koristi sve trikove potrebne za angažovanost igrača; nagrade za završene dnevne izazove, raznovrsnost sezonskih događaja, brze karte za efektivniji progres, dobar i jednostavan kor lup.  U drugom delu dekonstrukcije igre videćemo kako mečmejking sistem utiče na iskustvo igrača, koncept pretplate i cene u odnosu na ponudu, kao i mehanički meta-game sistem igre.