Šta bi se desilo da na mini golf terenu lopticu zameniš autićem? Sloba iz tima KOLO ima odgovore.

Nekoliko meseci nakon što je Beograd dobio prvi coworking prostor u regionu posvećen gejming industriji, Nordeus Hub je otvorio vrata za četrdeset polaznika prvog Booster programa.

U petom u seriji razgovora kojima ćemo predstaviti polaznike programa, pričali smo sa Slobom iz tima KOLO, koji rade na mini golf igri sa automobilima za mobilne uređaje.

Nordeus Hub: Recite mi nešto više o timu, odakle ste, kako je tim nastao, kako ste se upoznali?

Vukašin i ja se znamo još iz vremena kad tač skrinovi nisu postojali. Snimali smo zajedno skoro sto posto najjaču indie seriju “Sa druge strane” i znamo se iz perioda srednje škole. Peđa je došao iz Hub priče i pored svog projekta uleteo kod nas i od tada je deo tima i zasluzan za većinu 3D sveta i atmosfere u igri. Nemanja je jedan od onih likova koji se samo nađu tu i uvek su za akciju. Bavi se muzikom za igru i biće zaslužan za to što će ljudi klimati glavama dok igraju, ako ne isključe zvuk. Tufna je gejm dizajner i on je došao preporukom člana koji je morao da se povuče iz našeg tima nažalost. On je zadužen za pravljenje hiljada novih fora u igrici i slušanje našeg odbijanja polovine njih.

Nordeus Hub: Kako ste počeli da radite u gejming industriji? Kako ste rešili da baš vi formirate tim?

Ja radim u game industriji proteklih 5 godina, a sa Vukašinom već imam par započetih i nikad završenih projekata, tako da je ovo bila prava prilika da izguramo jedan do kraja. Članovi tima su dolazili i odlazili, a tim se formirao i spontano filtrirao.

Nordeus Hub: Na čemu radite trenutno? Recite mi malo više o igri, o čemu se radi, u kom stadijumu produkcije je, za koju platformu?


Igra je, spakovano u jednu rečenicu - mini golf sa automobilima umesto loptica. 3D svet, za mobilne platforme, sa planom proširivanja i na veb, odnosno Fejsbuk platformu. Igrač je dečak, u čijem se snu odvijaju trke automobila u različitim sobama u kući, gde su automobili, staze i okruženje zapravo igračke. Automobile i garažu u kojoj ih dečak čuva možete poboljšavati korišćenjem “novca” koji zarađujete prelaskom nivoa i ispunjavanjem zadataka i izazova. Igra ulazi u demo fazu i trenutno testiramo osnovne funkcije.

Nordeus Hub: Odakle vam ideja za ovu igru? Kako je do sada izgledao dev proces?

Ideja je došla kroz nekoliko brejnstormova i mnoštva ideja, kao i par prototipa. Odlučili smo se za ovu ideju jer je mini golf gejmplej već dokazano dobar, a može se proširiti, kako bi bio još zanimljiviji i pružio još nesto osim udaranja loptice i odbijanja o zidove.

Dev proces je izuzetno spor, jer svi imamo poslove na kojima smo od 9 do 5, tako da se trudimo nadljudskim snagama da izguramo ovo do kraja. Velika stvar kod pravljenja igre je dobra ekipa. Ako ekipa nije motivisana i nije srcem u tome što radi, igra je osuđena na propast. Naša ekipa je jaka i držimo se zajedno, kao u pravom kolu.

Nordeus Hub: Koji su vam dalji planovi za igru? Što se tiče pablišinga, kada će igra biti dostupna igračima?

Plan je demo bude gotov uskoro, a da igra bude dostupna 6. juna ove godine.

Nordeus Hub: Šta je sledeće za vas posle ove igre?

Ovo je naša prva zajednička igra i bukvalno igralište za pokušaje i promašaje. Učimo dosta iz ovog procesa i to je samo početak KOLO ekipe. Imamo, naravno, ideja i za sledecih deset igara.

Nordeus Hub:  Kako ste saznali za Nordeus Hub i kako vam je pomogao u procesu pravljenja igre?

Za Hub smo saznali preko društvenih mreza. Na čelu sa Milošem Paunovićem, Nordeus Hub nam je pomogao u prikupljanju znanja, kontakata i generalno pružio podršku i motivaciju za završetak projekta. Kroz Hub smo i upoznali Peđu, koji je ključni član našeg tima.

Nordeus Hub: Jel ste upoznali neke Habere?

Naravno, upoznali smo sve Habere. Tim Munzesky, koji pravi fenomenalnu igru, čiji su svet i grafika jedna od retko viđenih stvari u gejmingu, kao i Adreamation, koji ujedno broje i najviše članova, a takođe predstavljaju iskrenu strast ka pravljenju igara.

Nordeus Hub: Koje je vaše mišljenje o stanju gejming industrije u Srbiji i okruženju?  Šta biste voleli da vidite da se desi uskoro?

Stanje gejming industrije u Srbiji je trenutno u procvatu sa ekipama kao što su Two Desperados i Nordeus, kao i sa ostalim timovima širom Srbije, van Beograda, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu… Sigurno je da je procvat gejm industrije tek počeo na ovim prostorima i da najbolje stvari tek predstoje.

Uzevši u obzir to da je obrazovanje u sektoru programiranja i IT-ja generalno u Srbiji na visokom nivou već dugo vremena, verujem da će gejming samo napredovati i da će se nove prilike otvarati za one koji budu najuporniji i najbolji u onome što rade.