Pružanje pravičnog mečmejking sistema je esencijalna stvar u igrama, i Mario Kart Tour je posvećen poboljšanju iskustva time što prilagođava sistem igračima.

Mečmejking


Veština igra važnu ulogu u uspehu zato što pomoću dobrog mečmejking algoritma, igra vas može smestiti u mečeve u kojima imate šanse, ali nećete biti pobeđeni čak i ako je protivnik potrošio više novca od vas.

Kako bi bili u koraku sa mečmejking sistemom, morate da nadograđujete karaktera koga koristite. Nadogradnje i mečmejking čine borbe ili u slučaju Mario Kart Tour-a, trke, intenzivne i uzbudljive.

Mečmejking sistem u Mario Kart Tour-uje efikasan i sjajno izveden. Botovi u igri su inteligentno dizajnirani na način da se možete i zabaviti i imati izazov. Oni su prilagođeni vašem ličnom iskustvu.


Botovi se ponašaju slično kao i obični igrači ili protivnici, kako bi pravi igrači dobili korektno personalizovano iskustvo. Pored toga, botovi služe da pruže bolji i nekima efikasniji put u rastu veština. Botovi rade u konjukciji sa mečmejking sistemom.

Dok sa druge strane, deo igrača tvrdi da bi igra bila bolja kada bi mečmejking sistem bio simultani multiplejer. Simultani multiplejer je nešto što nije koristilo mnogo mobilnih igara i dobra stvar kod ovakvog sistema jeste što pruža prirodan pejsing igri. Ali ovakav sistem bi kreirao dosta problema u dizajnu free-to-play igara. Ekstremno je teško implmentirati monetizaciju bez stvaranja osećaja da je play-to-win. Svaki dan igrač bi imao istu količinu akcija. Ako igrači koji plaćaju dobiju više akcija od onih koji ne plaćaju ili dobiju više ajtema koji im pomaže u progresu, osetilo bi se brzo među protivnicima.

Ovde mečmejking postaje vrlo bitan element.

Gold Pass pretplata

Pretplate su uspešne jer bolje usklađuju kupce sa provajderima u odnosu na druge poslovne modele u gejming industriji (free-to-play, try-before-you-buy). Umesto linearnog modela prodaje proizvoda kupcu, pretplata stvara dinamiku gde kompanija stalno ugođava svojim kupcima.

Iako su pretplate uzbudljiva prilika, uspeh u ovom modelu poslovanja dolazi u načinu njegovog implementovanja. Dosta gejming kompanija nisu uspešno implementirale free-to-play igru na tržištu, tako da je uspeh sa pretplatom teže nego dodavanje nekog drugog paketa na stranici za kupovinu. Postoji nekoliko osnovnih koncepata u stvaranju proizvoda koji koristi pretplate.

  • Pretplata obezbezđuje pristup
  • Napraviti lup
  • Evoluirati benefite
  • Slaviti top i VIP igrače
  • Jednostavno i iskreno
Gold Pass košta $4.99 mesečno, dok free trial pretplate traje dve nedelje.‌‌

Pretplata u Mario Kart Tour-u pruža uslugu koja se zove Gold Pass - sadrže ekskluzivne bonuse za završavanje in-gejm tura. Zlatni izazovi u igri su izazovi koji dozvoljavaju igračima da prikažu ekskluzivne bedževe; kao i 200cc mod, najbrže podešavanje u trkama. Otkrili smo da postoji ceo gejm mod sakriven iza pretplate, ali i da trenutno ne postoji drugi način da se dobije 200cc mod.

Cena izgleda još čudnije s obzirom na to koliko Nintendo naplaćuje mesečnu pretplatu za Nintendo Switch Online - 3,99 dolara - što omogućava pristup desetinama igara (uključujući originalni Super Mario Kart za Super NES).

Mario Kart Tour kombinovao je kampanju i gold pass. Sve nagrade možete da vidite u pretplati, jer vam igra daje dve nedelje besplatnog pristupa, što je suštinski čitava sezona. I to je, kako Andreas napominje, neverovatno jer većina igara zahteva plaćanje odmah što se tiče battle pass-a i ne možete je iskusiti a da je prvo ne platite.

Monetizacija

Osnovni cilj igrača u bilo kojoj igri je napredovanje. Napredak na rang listi igrača, napredak u izgradnji vašeg grada, napredovanje nivoa vašeg avatara, napredak u trkama, itd. Napretkom se igrači podstiču da igraju više.

Kada igrači redovno upoređuju svoj napredak sa napretkom svojih prijatelja, podsticaj za korišćenje novca napreduje brže od vaših prijatelja u igri. Intenziviranje igrača da potroše novac postiže se balansiranjem ekonomije igre, tako da se napredak igrača posle brzog starta brzo i usporava. I kad se uspori napredak, igračima se nude različite metode da napreduju i postignu taj sledeći veliki korak.

Ova vrsta monetizacije u igri je već poznata u mobilnom gejmingu, i demotivacija igrača je vidljiva. Mogu se dobijati zlatni novčići u trkama kako bi eventualno kupio nešto iz prodavnice ili se mogu koristiti rubini (premijum valuta koja se dobija u minimalnom količini, ali mora se kupiti pravim novcem kako bi se dobila neka standardna količina za upotrebu) kako bi se lansirala nasumična nagrada u vazduh.

Kada smo pričali o monetizaciji, Andreas je objasnio kako je najveće tržište igre SAD i kako fanovi Nintendo-a uglavnom imaju Nintendo konzole, stoga bi bilo logičnije da oni igraju Mario Kart Tour na Nintendo Switch-u.

Primer načina na koji se igra unovčava jeste da je određeni karakter u gacha sistemu samo jednu sezonu, a igra njega kao posebnog karaktera i ta ponuda je aktivna u jednoj sezoni. Što znači da kasnije u igri nećete biti u prilici da dobijete tog karaktera i samim tim vas igra primorava da odlučite brzo.

META-GAME

Svaka igra ima skup mehanika, sistema i petlji koji čine osnovnu igru. Sistemi meta-igara nemaju, jer su to luop sistemi koji utiču na osnovu igre, ali u njoj ne učestvuju.

Na primer, svaki dan dobijete zadatak, čijim uspešnim završetkom dobijate određenu količinu valute, koji koristite za dobijanje oružja. Taj set oružja vam pomaže da dobijete više raznolikosti u odabiru pogodnog oružja protiv neprijatelja - ovo čini mehaničku meta-igru.

Daily Challenges mogu biti deo sistema meta-igre. Ispunjavanjem izazova ili svakodnevnim aktivnostima, igra vas nagrađuje nekim glavnim valutama ili nadogradnjama.

  • U Mario Kart Tour-u nagrađeni ste sa po jednom zvezdom ukoliko ispunite dnevni zadatak.

Drugi element može biti Ability Upgrade System, što znači da lika možete nadograditi završavanjem različitih izazova ili prikupljanjem materijala, što se računa kao dodatni slojev napredovanja.

  • Sposobnosti igrača su gliders, carts i drivers. Oni se nadograđuju kroz gacha sistem i trke, i povećavaju broj poena.

XP sistem je bitan za skoro svaku igru, jer da biste imali bolju statistiku i povećali nivo, treba se uključiti u što više izazova, završavati dnevne zadatke i aktivnosti, takmičiti se u PvP Areni ili kupiti neku valutu u igri.

  • XP poeni u pogledu Gear bodova - gliders, carts i drivers povećavaju bodove i  XP igrača utiče na pozicioniranje Ruby nagrada u igri.

ZAKLJUČAK

Deconstruction Club događaj pokazao se kao koristan i edukativan, ali i zabavan i izazovan za sve koji su želeli da saznaju više o procesu analiziranja i dekonstrukcije igara, kao i kako se koristi i na koji način pravila i mehanika igre utiču na krajnji rezultat i dizajn.

Gacha sistem je vaš osnovni metod dobijanja ajtema, a još više dobijate sa Gold Pass-om koji će vam pružiti više drajvera, kartova, glisera, karata, premium valute, za 4,99 dolara mesečno.

Deo igrača je zapazio i konstatovao da je problem u igri kontrolna šema. Igra zahteva da prelazite prstom levo ili desno i dodirujete ekran kako biste upravljali ili lebdeli.

Mario Kart Tour sigurno nije najbolja trkačka igra za mobilne uređaje, ali nudi zabavan gejmplej i zanimljiv doživljaj. Monetizacija može da utiče na iskustvo i perspektivu igrača, ali ako možete da izbegnete potrošnju i prepustite se trkama, očekuje vas dobra i zanimljiva trkačka igra.