Na drugom Deconstruction club događaju u Nordeus Hub-u, imali smo priliku da radimo dekonstrukciju i analizu igre AFK Arena i u ovom tekstu možete da pročitate naše zaključke.

Deconstruction Club su događaji koji su zamišljeni da ljude iz gejming zajednice u Srbiji nauče veštini dekonstrukcije igara, više o njima možete da saznate ovde. Drugi događaj je održan u utorak 31.03, u vidu vebinara. Igra koju smo dekonstruisali je bila AFK Arena.

Učesnici su nedelju dana pre samog događaja dobili domaći zadatak da igraju igru i urade svoju dekonstrukciju da bi zajednički sa Markom Antonićem, gejm dizajnerom iz Nordeusa, prolazili kroz razne mehanike u samoj igri kroz diskusiju i nakon toga kroz radionice pokušavali da primene sve te mehanike u drugom okruženju. Evo šta smo naučili.

Kor Progrešn

Prva tema koju smo pokrili bila je kor progrešn. To je skup akcija koje igrač mora završiti da bi napredovao dalje u igri. On zavisi od kontrolnih tačaka (čekpointa) koje igrač treba dostići da bi prešao na sledeći nivo igre. Ovo čini najveći deo iskustva igrača. U AFK Areni to je predstavljeno ovako:

Igra nudi sistem od više gejm modova u kojima se kroz bitke i specijalne zadatke skuplja valuta u igri, potrebna za apgrejdovanje heroja. Igrač može da ide kroz glavnu kampanju ili da uz nju prolazi mnoštvo zadataka sa strane, sve u cilju skupljanja valute za dalje apgrejdovanje. Mehanike u gejm modovima se razlikuju veoma malo i kor gejmplej lup je pristan u svima.

Kor Gejmplej Lup

Igra radi po sistemu bitka - dobijeni resursi - apgrejd heroja i tima i ponovljanje.

Sama bitka je idle, tako da je akcenat na apgrejdovanju tima i heroja. Bitka je veoma jednostavna, dok sama teče mogu se aktivirati samo glavne sposobnosti heroja koji su u bitci. Heroji se pre početka bitke mogu rasporediti u odnosu na protivnike koje dobijete. Specijalne sposobnosti heroja se aktiviraju klikom na lika, ali postoji i mogućnost auto klika, gde igra radi sve umesto vas.


Igra nema tradicionalan enerdzi sistem. Možete je igrati bez prestanka bez ikakve mehanike čekanja. Umesto toga, postoji sistem apgrejdovanja junaka i njihovoih sposobnosti. To znači da veći deo vremena, dok protivnici ne postanu previše jaki, možete igrati bez prestanka, a kasnije pustiti junake same u idle bitku ili platiti novcem apgrejd. Ovom mehanikom igrač ima osećaj da može da igra koliko hoće, i da ako plati, može da nareduje brže, ali da ništa ne gubi ako ne plati.

Heroji

Heroji koji se bore u bitkama su razvrstani po kategorijama odnosu na njihovu ulogu u bici, fakcije, klasu i retkost. Fakcije heroja su Lightbearers, Maulers, Wilders, Graveborn, Celestials i Hypogean. Sistem različitih kategorija heroja izgleda kao način za taktičku igru, ali je u stvari način da motiviše igrača da širiti kolekciju.

Kako igra napreduje potreban vam je određen broj raznovsnih heroja iz različitih fakcija, tako da čuvanje i apgrejdovanje samo određenih heroja jedne fakcije vam ne ide u korist. Igru je nemoguće igrati ako ne širite kolekciju heroja, a kako biste ih apgrejdovali, potrebno je više resursa što znači da morate da uložite više vremena u skupljanje valute u igri ili da platiti apgrejde pravim novcem.

Gejm Modovi


Kako bi ostvarili što više sesija u toku dana, AFK Arena ima puno gejm modova, koji variraju u dužini i količini truda koji igrač mora da uloži kako bi dobio neku nagradu. Bitno je napomenuti da iako se gejm modovi razlikuju, nijedan ne odstupa od kor gejmplej lupa.


King’s Tower je mod permanetne progresije. To je vid dugoročne kampanje gde igrač prati priču i apgrejduje svoj tim. U kasnijoj progresiji, postoje nivoi gde je potrebno igrati sa određenim herojima, što tera igrača da konstanto otključava nove heroje i apgrejduje sve, a ne samo one sa kojima trenutno igra.

Arcane Labyrinth mod se obavlja na svakih 48 sati. On nudi mogućnost korišćenja heroja koje ne posedujete u kampanji. Igrač mora da prođe kroz ceo lavirint, tj. više borbi, kako bi otključao nagradu na kraju.

Peaks of time je kampanjski mod gde se kroz bitku otklučavaju dodatni aftifakti koje vaši junaci mogu da koriste.

Mečmejking


Mečmejking sistem u AFK Areni se ogleda u tri PvP moda - Arena of Heroes, Legends’ Challenger Tournament i Legends’ Championship. PvP je struktuiran tako da igrači sami biraju protivnika i vide njihov raspored heroja za datu bitku.


Takmičari međusobno mogu da igraju samo u koliko su u istom rangu. Postoje tri kategorije rangova koje međusobno mogu da se takmiče. Ovaj način rangiranja podrazumeva da se nikada nećete takmičiti sa nekim ko je viši rang od vas, tako da ceo PvP doživljaj gubi mogućnost pokazivanja veština, i zasniva se na pukom apgrejdovanju. U Legends’ Championship modu mogu da se takmiće samo igrači najviših rangova, gde patrije postaju zanimljve. Kako biste došli do ranga koji je potreban za učestvovanje u ovom modu, nažalost su potrebni meseci igranja ili velika količina pravog novca. U PvP modu jedino vidimo veliku razliku između igrača koji su platili neki od apgrejda pravim  novcem i onih koji to nisu.

Monetizacija

Igra je veoma free-to-play friendly. Mehanika monetizacije je takva da daje igraču veliki vremenski period da se “navuče” na igru, pre nego što ponudi bilo kakav vid monetizacije. Kao što smo rekli ranije, igra nema enerdzi sistem, nego se heroji i njihove sposobnosti apgrejduju, kako bi se napredovalo u igri. Kupovinom bilo kog apgrejda pravim novcem, igrač će moći da napreduje brže, ali suštinski će imati isti doživljaj kao neko ko nije platio.


Najvažnija stvar u ovoj igri je retenzija igrača. Tako da postoje i specijalne ponude koje možete kupiti sada, ali se otključavaju tek kada stignete do određenog nivoa. Ponude su primamljive i jeftine, ali time garantuju vaš angažman sledećih par meseci dok ne otključate nagrade koje ste već platili.

Monthly Card Subscription, Weekly i Premium Pass kao i većina dugoročnih investicija, ima opciju 3 dana besplatnog korišćenja.

Sve ponude imaju varijaciju apgrejda koje dobijate i variraju i ceni drastično. Ovo čini monetizaciju privlačnijom, jer nije nužno obavezno da se potroši velika količina novca.

META-GAME

Svaka igra ima skup mehanika, sistema i petlji koji čine osnovnu igru. Sistemi meta-igara nemaju, jer su to luop sistemi koji utiču na osnovu igre, ali u njoj ne učestvuju.

Na primer, svaki dan dobijete zadatak, čijim uspešnim završetkom dobijate određenu količinu valute, koji koristite za dobijanje oružja. Taj set oružja vam pomaže da dobijete više raznolikosti u odabiru pogodnog oružja protiv neprijatelja - ovo čini mehaničku meta-igru.

Daily Challenges mogu biti deo sistema meta-igre. Ispunjavanjem izazova ili svakodnevnim aktivnostima, igra vas nagrađuje nekim glavnim valutama ili nadogradnjama.

U AFK Areni postoji više gejm modova pored dnevnih izazova, tako da postoji više mogućnosti zarađivanja valuta, koji vas nagrađuju za svakodnevno vraćanje, kao i vreme provedeno u igri.

Drugi element je Ability Upgrade System, što znači da lika možete nadograditi završavanjem različitih izazova ili prikupljanjem materijala, što se računa kao dodatni sloj napredovanja.

XP sistem je bitan za skoro svaku igru, jer da biste imali bolju statistiku i povećali nivo, treba se uključiti u što više izazova, završavati dnevne zadatke i aktivnosti, takmičiti se u PvP Areni ili kupiti neku valutu u igri.

XP sistem, kao takav, u AFK Areni ne postoji, već je zamenjen apgrejd sistemom za heroje koje koristite. Valutu u igri koristite za apgrejdovanje heroja i njihovih sposobnosti, i skupljate je tako što igrate jedan od mnogobrojnih gejm modova.

ZAKLJUČAK

AFK Arena se oseća darežljivijom u odnosu na slične igre u žanru. Želja developera da igrač ostane duže u igri je jača od monetizacije iste. Takođe jedna veoma bitna stvar je takozvani “level playing field”, što u suštini znači da igrač nevezano za količinu novca koju je potrošio u igri, jednako napreduje i ima jednake mogućnosti napredovanja. Raznovrsnost gejm modova dozvoljava igri da bude zanimljiva i da daje nove izazove i nagrade igraču kroz duži vremenski period.